Satul Târpești, din tradiție își trage numele de la Târpea, un cioban avut care si-a așezat pe aceste pământuri stânele, iar oamenii care lucrau pentru el, oamenii lui Târpea, târpeștii, au format satul.
Biserica cu hramul Sfinții Voievozi Mihail și Gavriil a cunoscut trei amplasamente. Prima menționare, împreuna cu numele preotului Isaia Ieromonahul, se referă la anul 1710, când biserica se afla la nord de pârâul Topolița, ulterior mutată la sud de acest pârâu. Spre sfârșitul secolului al XIX-lea a fost mutată pe actualul amplasament de către preot C. Stamate.
În timp, biserica de lemn a necesitat multe reparații si s-au făcut îmbunătățiri, s-au construit clopotnița si alte anexe.
Istoricul parohiei cuprinde două păstoriri de lungă durată, cea a preotului Nechita Fuiorea (44 ani, din 1923 până în 1967) și cea a preotului Constantin Gheorghiu (40 ani, din 1972 până în 2012).
In timpul păstoriei părintelui Gheorghiu, mai întâi s-a hotărât amenajarea casei de prăznuire prin transformarea unei magazii, apoi, împreună cu Consiliul Parohial, s-a decis construirea actualei biserici pe locul celei vechi. Lucrările s-au desfășurat pe parcursul a 10 ani (1990 – 2000) în care s-au făcut mari jertfe din partea tuturor enoriașilor, dar mai ales a părintelui. Slujbele s-au ținut în casa de prăznuire amenajată ca biserică, cu altar și catapeteasmă de la biserica veche.
În anul 2000 biserica nouă a fost sfințită de către Preafericitul Daniel, atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, împreună cu un sobor impresionant de preoți.